Upptäck vad Öland erbjuder för barnaktiviteter

12 mars 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Öland är ett riktigt paradis för familjer som letar efter kul och engagerande aktiviteter för barn. Med sitt breda utbud av natur, kultur och nöjen är det enkelt att hitta den perfekta barnaktiviteten som roar och stimulerar barn i alla åldrar. Öland är inte bara Sveriges näst största ö, utan även en av de mest barnvänliga destinationerna där äventyr väntar bakom varje hörn.

Familjevänliga utflyktsmål på Öland

Öland bjuder på en mängd utflyktsmål anpassade för familjer med barn. För de historieintresserade erbjuder ön fornborgar, runstenar och de båda kungliga slotten Borgholms slott samt Solliden. Ett besök i Trollskogen garanterar en spännande utflykt där barnens fantasi får flöda fritt bland vindpinade träd och ruggiga formationer. För de naturälskande finns Ölands Alvar, som bjuder på en unik flora och fauna samt möjligheten att skåda sällsynta fågelarter. Under sommarmånaderna är Ölands djurpark och nöjespark ett måste för familjen. Här finns exotiska djur, ett stort nöjesfält och en vattenpark där man kan svalka sig. En annan populär plats är Lådbilslandet ett unikt äventyrsland där barnen får chansen att köra lådbil på en riktig trafikbana, och känna på hur det är att vara i trafiken.

Strand och bad

När solen står som högst och värmen tränger på finns det gott om stränder på Öland där barnen kan plaska, bygga sandslott och spela strandspel. Böda Sand med sin långa och barnvänliga sandstrand är ett populärt alternativ. Hagskogsbäcken, söder om Böda, är ett annat strandval med lugna vatten som är perfekta för familjer med små barn. På öns västra sida hittar ni de härliga badplatserna vid Köpingsvik och Ekerum som är välbesökta under de varma sommarmånaderna. Här kan barnen lätt tillbringa hela dagar med att leka och utforska Ölands rena och klara vatten.

barnaktivitet öland

Kulturella och kreativa aktiviteter

Utöver alla utomhusaktiviteter finns det gott om kulturella och kreativa alternativ när det gäller öland barnaktiviteter. Konstkänslan är stor och många lokala konstnärer har öppna ateljéer där barnen kan få en inblick i konstnärens arbete och ibland även prova på att skapa själv. På sommaren arrangeras Ölands Skördefest, där familjer kan besöka lokala bondgårdar, smaka på Ölands produkter och delta i roliga aktiviteter. Barnens Öland är ett annat koncept där olika verksamheter samlas för att erbjuda roliga och pedagogiska aktiviteter. Här kan barnen få lära sig mer om hantverk, matlagning, djur och natur på ett lekfullt och engagerande sätt.

Lådbilslandet på Öland

När all denna ö-utforskning är gjord ska man absolut inte missa Lådbilslandet. Detta är Ölands stora höjdpunkt för de små motorintresserade äventyrarna. På Lådbilslandet får barnen känna på hur det är att köra en egen bil. Här finns flera olika typer av lådbilar anpassade för olika åldrar och storlekar, allt från enpoliser och brandbilar till sportbilar. Banorna är uppbyggda som små städer med allt från rondeller till stoppljus, vilket ger barnen en känsla av att köra i riktig trafik, men på ett säkert och kontrollerat sätt. Förutom detta erbjuds andra roliga aktiviteter såsom kluriga äventyrsgolfbanor och en djurpark där barnen kan komma nära och hälsa på flera olika sorters djur.

Fler nyheter